Rozhodčí Marx používá červenou kartu zřejmě jako základní normální smrtelníci zubní kartáček. Tedy rád a pořád. O víkendu pověst kata potvrdil.

Sudí okresních soutěží na Berounsku Marx potvrdil, že naše loňské přirovnání s k hrdinovi akčního filmu osmdesátých let Komando  plukovníku Matrixovi (Arnold Schwarzenegger) nebylo od věci. Vloni udělil v jedno zápase sedm červených karet, o víkendu „natočil“ pokračování.

Podobně nemilosrdně jako vloni hráče Chyňavy sudí Marx v neděli „pořešil“ hráče Doubravanu Újezd.  Ve víkendovém utkání proti Trubínu Marx během několika málo minut „sestřelil“ hned pět domácích fotbalistů. 

Karty před utkání byly rozdány jasně. Domácí potřebovali nutně zvítězit, coby ohrožený tým ve spodním patru tabulky si Doubravan nemohl dovolit prohrát. Přesto se stalo, hosté vedli 2:3, když nastal klíčový moment, kvůli kterému se utkání vůbec nedohrálo pro nedostatečný počet hráčů domácích na hrací ploše.  A byly kolem něho velké emoce, tedy především kolem arbitra Marxe.

Na okresní fotbalový svaz už míří oficiální stížnost

Domácí oddíl už podal na Okresní fotbalový svaz v Berouně stížnost. „Hlavní rozhodčí p.Marx svým výkonem výrazně ovlivnil vývoj tohoto utkání v neprospěch domácího mužstva neodpískáním regulérního pokutového kopu, o kterém v tu chvíli byli přesvědčeni všichni aktéři utkání (včetně hráčů Trubína, kteří v tu chvíli přestali aktivně hrát) a všech přihlížejících diváků. Rozhodčí Marx nejprve budil dojem, že pokutový kop odpíská. Ale za okamžik začal tvrdit, že hru rukou neviděl, aby následně změnil svůj názor, že hra rukou obránce Trubína sice byla, ale neovlivnila hru. S tímto výkladem pravidel rozhodčího rozhodně nesouhlasíme!! Ve velké šanci domácího hráče, v prostoru mezi malým pokutovým územím a značkou pokutového kopu, rukou daleko od těla zcela zastavil míč v jeho dráze letu,“ uvedl ve stížnosti předseda domácího klubu Petr Štika.

Předseda Doubravanu: Sudí se choval nadřazeně

Šéf Doubravanu současně také upozornil na to, že si uvědomuje i možnost neproměnění případného pokutového kopu. „Rozhodně by se odpískáním, dle našeho názoru, regulérního pokutového kopu předešlo událostem, které následovaly, tedy vyloučení 5ti hráčů domácího týmu za diskuse s rozhodčím,“ dodal Štika.

Nejen jemu, ale také hráčům a divákům domácího klubu možná ještě více než chyba sudího vadilo jeho nadřazené chování a arogance, s jakou na situaci reagoval. „Rozhodně ještě některé hráče popuzoval a provokoval. Dalo se to stoprocentně řešit jinak. Kdyby se zeptal hráče, který rukou zahrál nebo třeba asistenta, mohlo to dopadnou celé jinak. Ale on prostě jen vytahoval červené karty,“ napsal do redakce email jeden z diváků.

S fotbalem okamžitě končí tři hráči domácích

Petr Štika se ve stížnosti za chování svých hráčů omluvil. „Je ale celkem pochopitelné, že v době kdy bez nároku na jakýkoli honorář bojují o každý bod a o udržení v soutěži, musí v takové chvíli cítit obrovskou křivdu a v zápalu boje těžko ovládají emoce. Pokud rozhodčí takto zásadně ovlivní vývoj utkání, mohl by mít alespoň trochu soudnosti a nemůže očekávat,že ho někdo bude za takový verdikt chválit,“ napsal předseda klubu.

On sám i další členové vedení cítí po víkendovém zápase obrovskou bezmoc, někteří zvažují, že s fotbalem skončí.  Tři hráči už oznámili, že kopačky už jim v garáži doma visí na hřebíku, protože toto absolvovat nemají zapotřebí. „Stojí nás to velké úsilí, skoro veškerý volný čas a v neposlední řadě vlastní finanční prostředky. Potom nastoupí pan Marx (a jemu podobní) a vyřadí velkou část mužstva,“ uvádí Štika ve stížnosti.

Přečtěte si a podívejte se také: 
PRALESNÍ LIGY: Sudí jako Arnold v Komandu - všechny zlikvidoval 
nebo 
ROZHODČÍ: Fanoušci založili na facebooku skupinu Howard Webb, legenda Manchesteru United

Letmý náznak podezření... třeba byly za chováním sudího jiné zájmy

V závěru pak jen symbolicky naznačil, že za způsobem řízení utkání nemusela být jen chyba sudího, ale také „jiné zájmy“.

„Nakonec můj osobní názor – celkem sled
uji dění v berounském fotbalu a rozhodčí Marx má v červených kartách „výbornou“ bilanci. Možná to bude i republikový přeborník. Nestálo by za to se zamyslet nad tím, proč má tak odlišný pohled na pravidla fotbalu než jiný rozhodčí? Možná ničemu nerozumím (vždyť jsem úplný amatér). Třeba byly za jeho chováním úplně jiné důvody…,“ napsal Štika.

Komise rozhodčích zatím stížnost neřešila a bude se jí zabývat na svém dalším zasedání.