JAK DOPADNOU BLŠANY?

26.03.2012 20:04

 

Derby se nehrálo, Blšany do Žatce nepřijely

Utkání Blšan (v bílém) proti Vilémovu

Utkání Blšan (v bílém) proti Vilémovu Autor: Deník/Libor Želinský

dnes 06:21

Žatec – Fotbalové divizní derby se v neděli v Žatci nehrálo. Blšany totiž po dvou jarních odehraných kolech kvůli problémům se sestavou v pátek oznámily, že k zápasu nenastoupí.

 
 
 

Blšany tak na jaře zatím nenastoupily ani k jednomu zápasu na hřišti soupeře –  stejně tak jako včera do Žatce nepřijely ani v prvním kole do Litole. Odehrály jen zápas minulý týden doma s Vilémovem, který prohrály 0:2. Nad dalším osudem bývalého prvoligového klubu tak visí otazník.

Přinášíme komentář Pavla Maňáka, sekretáře Slavoje Žatec: "Fotbalový fanoušek lounského okresu opět přišel o možnost fotbalového derby, tentokráte v podobě divizního mezi naším týmem a FK Chmel Blšany. Je to další určitá skvrna na fotbalovém učinkování tohoto klubu, který v minulosti přinášel fotbalovou radost v podobě účasti v 1. lize a nezapomenutelnou atmosférou  a přehlídkou fotbalových osobností, které jsme měli určitě možnost v Blšanech vídávat. Určitá proměna blšanského fotbalu přišla po odchodu pánů Chvalovského, Kováře a dalších, kteří fotbal v Blšanech řídili.
Míče se nafukovaly na benzínce pár minut před zápasem

Nepřísluší nějaké bližší vnitřní hodnocení či posuzování chodu tzv. trosek klubu. Vzhledem k tomu, že náš klub úzce spolupracoval s mládežnickou akademií, kdy docházelo k přechodům mládeže do Blšan nebo zpět z Blšan (důvodem bylo hlavně zajištění dotací pro chod mládeže), vyvstal velký problém po změnách se domoci alespoň některých tzv. odchovanců. Sice byla smlouva mezi kluby, ale docházelo k divokým přechodům i přechodům hráčů bez vědomí FK Slavoj. Teď už není nutné o mládeži hovořit, protože žádná už v Blšanech stejně není. Uplynulé dva roky jsem v pozici sekretáře absolvoval několik jednání na vedení ČMFS, abychom vyřešili navrácení a přeregistrování mládeže zpět – úplně ale zbytečně. Stálo nás to dost času a nemálo peněz.

Teď ještě něco k současnému fotbalu v Blšanech. Hraje zde pouze tzv. Siegl – Němec partička, která čítá sotva kádr, aby byl schopný nastoupit k utkání. K prvnímu utkání jarní části se tým nedostavil vůbec, proti Vilémovu doma nastoupili Chmelaři pouze s 11 hráči. Stadion v Blšanech bez časomíry, občerstvení, domácí půl hodiny před utkání jeli osm kilometrů na vzdálenou jesenickou benzínovou pumpu foukat míče, utkání sotva úrovně okresní soutěže...

Blšany loni postoupily do divize z krajského přeboru z třetího místa. Ale... Neúčast na losování, neúčast na všech aktivech divize, pozdě zaplacena částka startovného, finanční dluhy na Krajském fotbalovém svazu v Ústí nad Labem, finanční dluhy na matrice při vystavování registračních průkazů v Karlových Varech, klub je úplně bez mládeže, narychlo podepsaná nějaká dohoda s klubem Junior Žatec (jinak mládež, která se osamostatnila po odchodu z Blšan, bez hráčů, kteří přešli do našeho klubu). Klub obdržel finanční dotaci v loňském roce na mládež a do dnešního dne neobdrželi členové, kteří přešli do Žatce ani korunu, ač jim podíl přísluší.

Zpět