ROZHOVOR S LIBOREM HÁJKEM V RAKOVNICKÉM DENÍKU

08.02.2012 05:52

 

Hájek: Jarní část soutěže bude nejtěžší, jakou jsem absolvoval

Lužná - Luženští fotbalisté se už připravují na jarní část fotbalových odvet. A úkol je to nelehký. Luženští sparťané budou bojovat o záchranu a hrozí, že po dlouhých desítkách let spadne Lužná do III. třídy okresního fotbalu. Nejen o tom, ale i o dalších věcech jsme si popovídali s trenérem Liborem Hájkem. Ten také naznačil, že Lužná chystá posílit kádr.

 
|Sdílet
 
 

Diskutovat (0)včera 19:05

Sparta Lužná - TJ Roztoky; podzim 2011
Sparta Lužná - TJ Roztoky; podzim 2011
Autor: Deník/Miroslav Elsnic

Kdy začala Sparta Lužná se zimní přípravou?
Na první trénink jsme se sešli 21. ledna na našem hřišti.

Kolik hráčů se do přípravy zapojilo?
Do přípravy se zapojili všichni hráči, kteří oblékali dres na podzim a i ti, kterým skončilo hostování v jiných klubech. Musíme mužstvo udržet pohromadě, protože nás čeká velice těžké jaro. Z hostování se vrátili Honza Bartyzal, Petr Kukla, Petr Drenko. Co se týká hráčů, kteří u nás hostovali, tak máme zájem prodloužit jejich setrvání u nás. Jsou to Jan Elsnic a Jirka Urik. Oba mají zájem zůstat, takže budeme jednat s mateřskými kluby.

Budou v jarní části sezony oblékat dres Lužné nové tváře?
Kádr bychom potřebovali doplnit o nějaké nové tváře, to určitě. V jednání jsme se dvěma hráči, jména samozřejmě prozrazovat nebudu, vše záleží na klubech, jak se k tomu vyjádří.

Podařilo se vám podzimní kádr udržet?
Po skončení podzimní části jsme si sedli a každý dostal otázku, zda chce v Lužné zůstat. Týkalo se to hlavně mladých hráčů, po kterých je určitě nejen v okrese zájem. Jediný, který chce odejít, je Honza Scholler, ale do dnešního dne nás zatím nikdo nekontaktoval.

Na co se především v přípravě zaměříte?
Zimní příprava je vždycky hodně důležitá. Každý z ní čerpá celý rok, protože letní přestávka je velmi krátká. Ze začátku musíme samozřejmě nabrat kondičku, protože po vánocích každý nějaké kilo určitě přibral.

A co herní styl?
Co se týká herního stylu, tak je potřeba hodně potrénovat na přechodu do útoku. Všechno nám dlouho trvá, soupeř se dokáže zformovat a pak se už těžko něco dá dělat. Dalším velkým problémem, a možná i rozhodujícím, je proměňování šancí. Na to se musíme zaměřit hlavně v přípravných zápasech. Další velký problém, který jsme měli, je počet karet, hlavně červených. Kázeň hráčů na hřišti je katastrofální. Na tom musíme zapracovat také.

Jaký je plán přípravy, už máte nasmlouvaná přátelská utkání?
Co se týká přípravných utkání, tak máme už nasmlouvané 11. února Kolešovice, 18. února Lány a 26. února máme hrát proti Olympii Rakovník, všechny zápasy sehrajeme na UMT Rynholec. Máme ještě volné termíny, takže sháníme soupeře. Vše má na starosti pan Rác.

Vyrážíte na soustředění? Kde bude příprava probíhat?
Každoroční soustředění, které patří k přípravě, absolvujeme od 24.2. 26.2. Bude probíhat v areálu Sparty Lužná. V okolí jsou krásné lesy, které přímo lákají ke zdravému výběhu. Rovinky, kopečky to je to pravé, co potřebujeme. Soustředění bude dvoufázové, každý den s poledním společným obědem. Poslední den v neděli zakončíme zápasem, po kterém se přesuneme na společnou večeři. Tato varianta vyhovovala všem už v loňském roce . Nemá cenu jezdit někam na hory, protože nedáme dohromady tolik hráčů, aby se to vyplatilo. Musíme utužit partu, která potáhne za jeden provaz .

Jaké jsou cíle pro jarní část odvet? Zřejmě budete chtít sbírat co nejvíce bodů hned od začátku sezony ...
Jarní část soutěže bude nejtěžší, kterou jsem za svou kariéru absolvoval. My musíme bodovat hlavně v domácím prostředí. Na podzim jsme doma vyhráli jen jednou, a to je hrozně málo. Začátek soutěže hodně napoví, protože hned v prvním mistráku přivítáme doma Tatran, pak jedeme do Roztok a pak k nám přijede tým ze Mšece. Budou to velice těžké zápasy a hned uvidíme, jak jsme se v zimě připravili. Samozřejmě i všechna ostatní utkání budou klíčová pro působení Lužné v okresním přeboru pro další sezonu. Musíme udělat vše pro to, aby ta naše generace nebyla ta, která sestoupí po několika desítkách let do třetí třídy. Tam Lužná prostě nepatří. Jsme jedni z mála oddílů, které mají tak kvalitní zázemí. Podmínky máme vynikající a pro budoucnost by byla veliká škoda hrát nižší třídu.

Jak byste zpětně hodnotil podzimní část sezony?
Podzimní část byla z pohledu umístění v tabulce katastrofální. Když vezmu přípravu na tuto sezonu, tak ta proběhla velice kvalitně. Ještě k tomu jsme získali několik hráčů. Proto jsme s Jirkou Urikem počítali s tím , že se budeme pohybovat v horní polovině tabulky. Hned první zápas na Tatranu byl z naší strany velmi dobrý. Byl to zápas , který patří spíše do krajské třídy. Bohužel hned další utkání doma proti Roztokám byl pravý opak. V mnoha zápasech jsme zbytečně přišli o body ( doma s Městečkem 2:2, kdy jsme o tři body přišli v nastaveném čase, v Kněževsi 1:0, to si domácí vytvořili jedinou šanci, kterou dokázali proměnit, doma s Olešnou 1:2, kdy jsme vedli, ale během pěti minut soupeř dokázal otočit, a v Pavlíkově 2: 2, když jsme na konci zápasu mohli několikrát vstřelit branku). Samozřejmě byly i zápasy, na které je lepší zapomenout (ve Mšeci 4:0, v Zavidově 6:1, doma se Senomaty 1:2). Abych jen nekritizoval, tak se nám podařilo vyhrát na půdě Janova, který do té doby byl lídrem. Podařené zápasy byly také ve Hředlích 2:3 a samozřejmě první výhra v domácím prostředí až v posledním zápase proti Oráčovu 4:2. To bylo ale málo a proto jsme na předposledním místě.

Lužná je sice „namočená“ do sestupových příček, ale výkon mužstva tomu mnohdy neodpovídal. Spíše chybělo štěstí ...
Výkony mužstva byly spíše jako na houpačce. Místo toho, abychom potvrdili dobrou formu z jednoho zápasu ve druhém, tak to byl spíše opak. Samozřejmě chybělo i kousek štěstí, které se od nás odklonilo hlavně v tutových šancích, do kterých jsme se nespočetněkrát dostali. Ale říká se, že pokud tomu štěstí nepůjdeme naproti, tak se samo nedostaví. Nesmíme ale flintu házet do žita. Jinak než svou bojovností a srdcem uspět nemůžeme. Porveme se o každý bod. Neříká se mi to lehce, ale musíme se zachránit v okresním přeboru. Vraťme luženský fotbal tam, kam patří.

Tradiční předsezonní akcí je Sportovní ples. Prozradíte již dnes něco k němu?
Je to naše největší akce, kterou každoročně pořádáme. Letos vyšel na datum 3. března, o hudbu se postará jedna z nejlepších kapel na Rakovnicku Ideal band. O doprovodný program se postarají dívky z Profi Fitness Millenium v Rakovníku. A jako každý rok o půlnoci se uskuteční soutěž „O luženského hájka“. Připravena je i bohatá tombola.

 

Zpět