Pánové Daniel Křetínský a Aleš Řebíček vyhrožují tím, že z ligy zmizí sto milionů korun, pokud se právě tyto dva kluby rozhodnou nepodepsat smlouvu o participaci Sparty a Slavie na smlouvě o televizních právech, která zachovává princip solidarity mezi kluby.

Když Černá svině pomine hrozbu, že nějaké peníze skutečně zmizí (což v případě angažmá některých dotyčných s ohledem na jejich minulost vyloučeno není….), je toto prohlášení takovým blábolem, až z toho bolí břicho od smíchu.

A co budou Sparta a Slavie dělat? Hrát svoji ligu s Jabloncem, Teplicemi, Příbramí a Žižkovem? Podpis smlouvy je základní podmínkou pro účast v Gambrinus lize....

Pamatujete na památný zápas Jablonec – Sparta, kde byl Macelou (nebo Peltou?) nominován sudí Roman Hrubeš, do té doby velký oblíbenec Sparty i Jablonce? Skončilo to fraškou, kdy Sparta poprvé po hodně dlouhé době pocítila jaké to je, když se jeden maník v černém rozhodne plnit heslo španělských odbojářů „no pasarán“, tedy „neprojdou“.

Za dva měsíce by se tyto kluby navzájem „sežraly“ nenávistí, protože by chyby sudích opět přičítaly zákulisním jednáním.

Nicméně bavit  se o tomto je stejný nesmysl jako řešit, jestli má česká Gambrinus liga velký nebo malý vliv na globální oteplování lidstva.

Protože včerejší prohlášení Daniela Křetínského a Aleše Řebíčka bylo jen posledním nátlakovým pokusem na „rozpočtově slabší“ kluby Gambrinus ligy a II. Ligy, aby volili za šéfa Miroslava Peltu. Žádný jiný smysl nemělo.

Protože v případě nepodepsání smlouvy by Slavia ani Sparta nemohly být zařazeny do Gambrinus ligy, tudíž samozřejmě ani do evropských pohárů. Byl to skutečně jen hlasitý štěk, jehož relevance byla nižší než nulová.

Daniel Křetínský i po skončení tiskovky nutil novinářům článek stanov, který praví, že komisi rozhodčích odvolává a jmenuje výkonný výbor fotbalové asociace na návrh Ligového shromáždění. Ovšem Ligové shromáždění – to jsou jen a jen kluby.

Naprosto opačný výklad však nabízí UEFA  a její poměrně zásadní text, který jasně definuje, jak má řízení rozhodčích v jednotlivých zemích vypadat. Účastníci programu UEFA Convention on Referee Education and Organisation fotbalová asociace je účastníkem tohoto programu) totiž podepsali jasný závazek.

Konvence totiž hovoří naprosto jasně. V bodu „a“ článku 1 kapitoly II. je jeden z cílů Konvence popsán zcela srozumitelně: a) establish a refereeing organisation within each national football association which shall not be controlled or influenced by other bodies such as the government, leagues or clubs.

Překlad zní takto: založit takovou organizaci rozhodčích v rámci jednotlivých národních asociací, která nesmí být kontrolována nebo ovlivněna jinými subjekty, jako jsou ligy, vlády, nebo kluby.

Co vám na tomto pánové Křetínský, Hrdličko, Řebíčku a Starko není jasné???

P.S. Jeden přínos včerejší "bubácká" tiskovka ale měla. Oba pánové však alespoň nade vší pochybnost ukázali, že nějaké řády, regule a dohody s ostatními kluby jsou jim v případě jejich potřeb a zájmů úplně u p…e. Zřejmě už zapomněli, že Ligové shromáždění většinou hlasů odsouhlasilo, že kvůli odvolání Macelovy komise se žádný podnět k arbitrážní komisi ani soudům dávat nebude.Oni to ovšem tak nějak nerespektovali. Asi to měla být první ukázka toho, jak si právě oni dva představují zlepšení "kultury" v českém fotbale.